Rusia şi UE nu sunt de acord privind energia. Diferendul constă în imposibilitatea ca Rusia să deţină gazoducturi în spaţiul comunitar. Cele două părţi au avut discuţii pe acest subiect la Bruxelles.
Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan
O vizită inedită la Comisia Europeană a premierului rus, Vladimir Putin, însoţit de membrii Guvernului a fost ocazia pentru partea rusă de a critica legislaţia europeană, care impune companiilor energetice să separe reţelele de producţie de cele de transport.
Legislaţia îndelung dezbătută cu partenerii energetici ai UE intră în vigoare în data de 3 martie şi se traduce prin imposibilitatea pentru Rusia de a deţine gazoducturi în spaţiul comunitar.
Compania rusă Gazprom s-a arătat interesată să-şi păstreze proprietatea asupra unor fragmente din reţelele europene şi de a achiziţiona altele.
Vladimir Putin crede acum că legislaţia aminitită a fost făcută tocmai pentru a "confisca" o proprietate a Rusiei.
Într-adevăr, Lituania şi Polonia au obligat Gazprom să se desprindă de o parte din gazoducturile deţinute pe teritoriul lor.
Comisia Europeană s-a apărat şi prin vocea preşedintelui său, José Manuel Barroso a explicat că legislaţia nu este "discriminatorie".
De fapt, UE a încercat prin această nouă reglementare să aducă un plus de concurenţă pe piaţa energetică internă, dar şi să restrângă aspiraţiile de monopol ale Gazpromului.
Divergenţele dintre europeni şi ruşi nu se limitează acum doar la acest subiect. Barroso şi Putin au pledat joi, 24 februarie, pentru abordări diferite ale contestaţiilor democratice din lumea arabă.
Europenii şi ruşii spun că violenţele din Libia sunt inacceptabile, dar prim-ministrul rus crede că nimeni nu trebuie să se amestece în afacerile acestor ţări şi a criticat apelul UE pentru alegeri democratice. Bruxelles, Mihaela Ghergh