Indiferent de cum va evolua în orele sau în zilele următoare situaţia din Libia, putem spune acum că relaţiile dintre Occident şi regimul lui Muammar Gaddafi sunt rupte. Franţa se arată în acest moment extrem de critică faţă de Muammar Gaddafi, după ce în cazul revoltelor din Tunisia şi din Egipt a avut ezitări înainte de a rupe cu Ben Ali şi respectiv cu Hosni Mubarak.
Este adevărat însă şi faptul că nici Ben Ali şi nici Hosni Mubarak nu a ordonat masacre de genul celor de care se face vinovat acum Ghadafi. Franţa îşi exprimă deci temerea că în Libia au fost comise acte de natură să fie considerate "crime împotriva umanităţii".
În acest sens s-a exprimat şeful diplomaţiei franceze, doamna Michèle Alliot-Marie. Parisul mai sprijină o rezoluţie prin care se cere suspendarea Libiei din Consiliul pentru drepturile omului al Organizaţiei Naţiunilor Unite.
Pentru că, oricît de incredibil ar părea, din acest consiliu face parte Libia, în urma unui mecanism de desemnare contestat deseori de ţările democratice. Acest Consiliu urmează să se reunească vineri pentru condamna cu fermitate represiunile sîngeroase ordonate de regimul libian.
Franţa, prin vocea preşedintelui Nicolas Sarkozy, mai propune instituirea de sancţiuni împotriva celor regimului reprezentat de Gadhafi, precum si suspendarea relaţii economice, comericale şi financiare ale Uniunii Europene cu Libia.
Ministrul francez al apărării, Alain Juppé, a avut şi el joi cuvinte extrem de categorice faţă de Muammar Gadhafi. "Franţa a luat în orice caz o poziţie extrem de clară. Doresc din tot sufletul ca Gadhafi să-şi trăiască ultimele momente în calitate de şef de stat. Ceea ce a făcut el, ceea ce a decis el să facă, adică să tragă cu artileria grea împotriva populaţiei sale este, evident, inacceptabil.
Vorbim uneori de principiul neamestecului în treburile interne ale diferit