Comisarul european pentru piaţa muncii, Laszlo Andor, a declarat astăzi, la Viena, că dacă Germania şi Austria vor fi mai deschise la acceptarea muncitorilor din ţările din est, „este puţin puţin probabil" să se confrunte cu „o creştere dramatică a nivelului de emigrare".
Comisarul Andor a susţinut, la Conferinţa legată de mobilitatea angajaţilor, găzduită de Austria, că monitorizările comisiei legate de impactul extiderilor din 2004 şi 2007 infirmă temerile vechilor state membre. Cercetarea Comisiei are patru concluzii importante:
1. Impactul economic al mobilităţii în interiorul UE a fost pozitiv şi nu a adus perturbări grave pe piaţa forţei de muncă - chiar şi în ţările care au avut un flux relativ mare de muncitori din noile state membre.
2. Între 2004 - 2007, salariile angajaţilor au continuat să crească atât în ţările lor natale cât şi cele unde au plecat să lucreze.
3. Majoritatea celor care au plecat din noile state membre au ajuns în ţările de destinaţie pentru a lucra. Venirea lor a dus la reducerea deficitului forţei de muncă în domenii cu cere foarte mare şi care nu puteau fi acoperite cu forţă de muncă locală. Practic, mobilitatea muncii în interiorul UE a dus la creştere economică în ţările destinatare.
4. Nu există nici o dovadă că extinderea UE a condus la o creştere a aşa numitului "turism al bunăstării".
"La 1 mai 2011, perioada de şapte ani de tranziţie impusă muncitorilor din opt ţări central şi est europene de Austria şi Marea Britanie se termină. Întrebarea cheie este: ce se va întâmpla de la această dată? Va exista o creştere mare în rândul lucrătorilor?", a spus comisarul Andor.
Potrivit acestuia, studii recente indică faptul că nu va exista un aflux masiv din cele opt state estice, printre care şi România, în Germania sau în Austria, după încheierea regimului tranzitoriu. Majoritatea muncitorilor din aceste