România pierde anual miliarde de euro din cauza evaziunii fiscale din industria alimentară. Reprezentanţii patronatelor din domeniu sunt de părere că 2010 a fost cel mai prost an pentru industria alimentară, reprezentând "anul pieţei negre". Ei spun că unii comercianţi au preferat să facă evaziune fiscală, în loc să plătească un TVA majorat la 24%. Pâinea, carnea, legumele, fructele şi laptele sunt doar câteva dintre produsele care "produc" o gaură la bugetul de stat.
Recent preşedintele Traian Băsescu a atras atenţia asupra evaziunii fiscale inclusiv din domeniul agriculturii, avertizând că "nimeni nu mai poate dormi liniştit atunci când ştie că încalcă legea".
"Instituţiile statului în lupta cu crima organizată trebuie să continue ceea ce s-a început anul trecut în vară şi anume "bătălia" împotriva evaziunii fiscale, fie că ea se produce la nivelul firmelor, fie că se produce în comerţul intracomunitar cu legume, fructe, cartofi, cu carne, fie că vorbim de evaziunea fiscală pe piaţa muncii, munca la negru. Nimeni nu mai poate dormi liniştit în aceste domenii, atunci când ştie că încalcă legea", a declarat recent Traian Băsescu.
Coincidenţă sau nu, la doar câteva zile după declaraţiile preşedintelui Băsescu, procurorii DNA şi poliţiştii au realizat mai multe descinderi în Vama Ploieşti. Au fost vizate firme de import-export de legume şi fructe, dar şi angajaţi ai Autorităţii Vamale.
Cum practică evaziunea fiscală "băieţii deştepţi"
Angrenajul este unul bine pus la punct. Reprezentanţii patronatelor din industria alimentară susţin că, după majorarea TVA de la 19% la 24%, foarte mulţi comercianţi au preferat să "trişeze" când venea vorba de plata dărilor către stat. Lanţul începe de la producător şi se termină pe raftul magazinului.
Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Sindicale din Industria Alimentară (FSIA), a dezvăluit pentru