Conform unui sondaj IMAS dat publicitatii saptamana trecuta (in "Adevarul") in ultimii doi ani a scazut atat increderea populatiei in Biserica, cat si in Armata. De la 89,3% incredere in ianuarie 2009, Biserica a ajuns la 81,9% in ianuarie 2011 (increderea in Armata a scazut cam in aceeasi proportie).
La o scadere de peste 7% in doar trei ani, in mod evident lucrurile nu sunt deloc linistitoare. Dincolo de faptul ca perioadele de criza slabesc in general increderea in institutii - ceea ce s-a si petrecut, o arata dramatic intregul sondaj -, macar la nivel de imagine, si Armata, si Biserica Ortodoxa Romana (BOR), majoritara, au comis greseli.
In ceea ce priveste BOR, greselile sunt atat de natura tactica, cat si strategica.
Dar lucrul cel mai ingrijorator pare a fi coruptia. In pofida faptului ca, spre cinstea sa, Patriarhul Daniel a adus un nou stil, iar posturile de preot se pare ca nu se mai iau pe spaga in acelasi procent ca pe vremea Patriarhului Teoctist, in ceea ce priveste marea coruptie, cea din randul ierarhilor, chestiunea ramane neclara. Atata vreme cat domnul care pretinde a pastori credinciosii din Constanta nu va fi domolit sau trimis la onorabila statura initiala, cea de simplu calugar, lucrurile nu se vor astampara.
Iar personajul, in pofida nenumaratelor dovezi evidente din ultimii ani, a fost, inexplicabil, "acoperit" de confratii sai din Sf. Sinod (sa precizam ca BOR este condusa de Sf. Sinod, iar nu de PF Patriarh). Poate fiindca nu este chiar singur, ci doar cel mai mediatizat intru nevrednicii.
Dar si tarifele nesimtite & ambigue, neafisate si, de cele mai multe ori, nefiscalizate, care sunt cerute de unii preoti pentru ceremoniile religioase au rolul lor in scaderea simpatiei romanilor.
Zilele trecute a avut loc o sedinta de bilant pe anul 2010 a Adunarii Nationale Biseri