"Romania nu a trecut printr-o criza financiara reala", sustine Neil Coupland, directorul general al JTI Romania&Moldova, al doilea jucator de pe piata locala a tigaretelor. Cum isi justifica afirmatia? Cursul de schimb este aproximativ stabil si reflecta economia reala, nu a existat niciun faliment in sectorul financiar sau panica in fata bancilor si se vad semne usoare de redresare.
Neil Coupland a preluat conducerea operatiunilor JTI Romania imediat dupa aparitia primelor semnale ale crizei financiare globale, in toamna anului 2008. Activeaza in industria tutunului de peste 20 de ani, traind si lucrand in America Latina, Orientul Mijlociu, Asia, Africa si Europa.
In afara competitiei de pe piata legala a tigaretelor, Coupland a luptat in ultimii doi ani cu un jucator care a castigat teren ca urmare a exploziei preturilor - contrabanda.
Wall-Street.ro: Cum a aratat 2010 pentru afacerile JTI Romania?
Neil Coupland: 2010 a fost un an dificil, puternic influentat de cresterea haotica a accizelor din 2009. TVA-ul a crescut de asemenea si, in consecinta, accizele s-au majorat din nou in luna iulie a anului trecut. In 2010 contrabanda a crescut, ajungand la niveluri fara precedent, iar vanzarile legale au scazut simtitor. S-a exercitat o presiune mare asupra profitabilitatii afacerii noastre. A trebuit sa ne restructuram si sa reducem numarul angajatilor. Am reusit sa ne mentinem cota de piata, dar in conditiile in care vanzarile legale au scazut in mod semnificativ.
In acest context, incepand cu luna ianuarie a anului 2010, prioritatea noastra a devenit lupta impotriva contrabandei.
Wall-Street.ro: Cum a fost inceputul de an pentru piata in care activati?
Neil Coupland: Vanzarile au o anumita sezonalitate si, de obicei, primele luni ale anului nu sunt printre cele mai bune in termeni de performanta. Cu toate acestea, rezu