Dincolo de păduri, Ardealul este o carte cu subiect românesc scrisă de un român, Jean Vélicy, în limba română şi publicată la începutul acestui an de o editură românească, CIMEC– Institutul de Memorie Culturală.
Îsi are totuşi, cred, locul şi într-o rubrică de carte străină. Pentru că are calitatea rară, dacă nu unică, de a consemna o viziune din afară asupra unei părţi din România şi de a ne ajuta s-o privim şi noi şi din perspectiva unor neromâni bine informaţi (prin osârdia unui român care, deplin integrat în mediul lor cultural, le cunoaşte fondul aperceptiv şi ştie ce-i interesează şi cum să-i sensibilizeze pentru a-i ajuta să sesizeze esenţa a tot ce li se dă ocazia să afle şi să vadă). Este aşadar un fel de carte străină despre România, dar o carte străină îndrăcit de românească, pentru că este premeditată şi scrisă de un doctor stabilit de decenii în Normandia, dar născut la Cluj, unde a devenit medic, a dobândit o educaţie şi o cultură care-l situează în elita intelectuală a Europei şi s-a format ca român ardelean luminat şi conştient de bogata şi diversificata zestre culturală a locului său de baştină.
Doctorul Jean Vélicy este secretar al Asociaţiei Urologilor Francezi. În această calitate organizează anual excursii ale colegilor săi. Când le-a propus ca destinaţie Transilvania – obiectiv turistic ca şi inexistent pe hărţile agenţiilor specializate – au fost descumpăniţi. Merita oare osteneala drumului? Ce ştia despre locul în care voia să-i ducă după ce fuseseră împreună în Austria, Catalonia, Germania, Tunisia, Grecia, Canada, New York? Când le-a spus că s-a născut la Cluj şi a copilărit şi la Sibiu, două dintre capitalele istorice ale Transilvaniei, s-au lăsat convinşi.
A fi în stare să-ţi reprezinţi reprezentările celui cu care vorbeşti este o cunoaştere de grad secund la care puţini au acces. Jean Vélicy ştia că, pe lângă