După ce a fost propusă pentru spargere în două astfel încât să salveze mineritul şi termocentralele pe pierderi din România, Hidroelectrica a ajuns soluţia de ultim moment şi pentru salvarea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă.
Ion Ariton, ministrul Economiei, a declarat astăzi că acordul investitorilor pentru construcţia reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă a fost prelungit până la 31 decembrie 2012, iar în eventualitatea în care nu vor fi găsiţi alţi parteneri străini proiectul ar putea fi derulat cu companii româneşti.
“Dacă nu vor veni alte companii putem continua singuri acest proiect, cu companii de stat precum Hidroelectrica, Transelectrica sau altele”, a declarat Ariton, prezent la hidrocentrala Lotru - Ciunget, din judeţul Vâlcea, cu ocazia finalizării lucrărilor de modernizare a unităţii.
Părăsiţi de investitori
Compania care realizează cele două unităţi atomice este EnergoNuclear. în urmă cu câteva luni grupul ceh CEZ a renunţat, aşa încât Nuclearelectrica a achiziţionat cei 9,16% ai săi care s-au adăugat celor 51% deţinuţi anterior. Luna trecută, însă, alte trei mari grupuri energetice, RWE (Germania), GDF Suez (Franţa-Belgia) şi Iberdrola (Spania) au renunţat citând situaţia pieţei energetice româneşti şI incertitudinile crizei.
Primele deţineau tot câte 9,15% iar Iberdrola 6,2%.
Ultimii “mohicani” care au rămas sunt Enel şi ArcelorMittal România, cu 9,16% şi, respectiv 6,2%.
Tudor Şerban, consilier al ministrului Economiei, a declarat miercuri ambele companii sunt interesate “teoretic” să îşi crească participaţiile la compania care construieşte reactoarele nucleare 3 şi 4 la Cernavodă, dar vor să vadă susţinerea pe care Guvernul o acordă proiectului.
El a afirmat că termenul limită până la care cele două companii vor aştepta ca Guvernul să-şi manifeste susţinerea va fi foarte scurt.
Lipsa de bani
Con