Confruntaţi cu un val de nemulţumiri şi critici atât din partea populaţiei, cât şi din cea a mediului de afaceri pentru modul în care au gestionat criza economică, Guvernul şi preşedintele Traian Băsescu primesc o încurajare diplomatică din partea lui Herman van Rompuy, preşedintele Uniunii Europene (UE fiind unul dintre cei mai importanţi creditori ai României): În plină criză financiară la nivel global România a reuşit, cu ajutorul FMI şi UE să-şi stabilizeze economia şi să-şi consolideze finanţele publice.
Aflat ieri la Bucureşti pentru a doua oară de la preluarea mandatului de preşedinte al Consiliului European (şefii de state şi de guverne din UE), în noiembrie 2009, Rompuy a susţinut, după o întrevedere cu preşedintele Traian Băsescu, că Bucureştiul a respectat programul comun semnat cu FMI şi UE, reuşind astfel să aducă economia pe un trend pozitiv.
"A stabilizat economia, a consolidat finanţele publice şi a conservat o stabilitate a sistemului financiar, asta în plină criză financiară la nivel global. De asemenea, a consolidat cadrul politicilor macroeconomice, legea responsabilităţii fiscale şi cea a salariilor unitare, a permis şi va continua să permită păstrarea unor finanţe publice pe o cale durabilă şi vor menţine deficitul public în limita celor 3% din PIB până în 2012", a comentat Rompuy situaţia României.
Uniunea Europeană, prin braţul ei executiv, Comisia Europeană, a participat, alături de FMI, la cel mai mare împrumut contractat vrodată de România. La pachetul financiar acordat României de aproape 20 mld. euro, Comisia Europeană a participat cu 6,5 mld. euro.
Acest împrumut record nu a ajutat însă România să-şi revină din criză. În 2009, căderea economică a fost de 7,2%, iar în 2010 de 1,2% - mai mică decât se anticipa în vară, când se preconiza o contracţie de aproape 2%. Scăderea nu fusese totuşi anticipată la începutul a