În timp ce şeful statului a lăsat să se înţeleagă faptul că evaziunea fiscală şi corupţia din portul Constanţa sunt o prioritate, Daniel Morar spune că DNA nu a descins până acum în portul de la Marea Neagră, după modelul de la frontierele terestre, pe motiv că nu a primit sesizări.
Procurorul-şef al DNA, Daniel Morar, a declarat ieri, la şedinţa de bilanţ a instituţiei, pe 2010, că i se pare nefiresc ca nimeni să nu sesizeze vreo activitate infracţională în Portul Constanţa, iar detalii despre posibile reţele infracţionale la Marea Neagră ar trebui să deţină şi procurorii de la parchetele din judeţul Constanţa, alţii decât cei ai DNA. „Este probabil o zonă mai specială cea de acolo. Mi se pare oarecum nefiresc ca, într-o zonă care cuprinde principalul port al ţării, să nu existe dosare. Asta nu înseamnă că nu există activitate infracţională", a spus Daniel Morar după ce a fost întrebat de jurnalişti, în contextul anchetelor DNA din vămile Siret, Moraviţa şi Albiţa, de ce în Portul Constanţa procurorii anticorupţie nu fac nici o descindere. Daniel Morar a mai spus că anchetatorii anticorupţie au colaborat în dosarele de la vămi cu Poliţia de Frontieră. Morar a evitat să spună, în mod concret, de ce nu a colaborat şi cu Autoritatea Naţională a Vămilor. Procurorul-şef al DNA a mai criticat Curtea de Conturi, arătând că numărul sesizărilor primite de la această instituţie a scăzut. Pe de altă parte preşedintele Traian Băsescu a declarat ieri că „Portul Constanţa trebuie să fie o prioritate", făcând astfel trimitere la operaţiunile anticorupţie care se desfăşoară de câteva săptămâni la frontierele terestre ale României.
Marea evaziune
Potrivit bilanţului DNA, în anchetele procurorilor anticorupţie a ieşit la iveală că evaziunea fiscală s-a comis în special cu produse accizabile, respectiv tutun (44,9 milioane euro, prejudiciu reţinut în două dosare),