Seria Neagră rămîne în Islanda, unde fantomele apar pe lista de suspecţi
Ziua construieşte baraje, ca inginer. Seara compune basme pentru copii sau poveşti horror pentru adulţi. "Nu m-aş fi apucat de scris, dar am văzut ce cărţi proaste citeşte băiatul meu", spunea Irsa Sigurdardottir, într-un interviu din "The Telegraph". "Apoi am început să scriu despre crime pentru că aveam nevoie disperată de o pauză de la cărţile pentru copii. E obositor să fii tot timpul amuzant!".
Inginerii criminale
Cu crimele din Islanda, e o problemă: "Se petrec rar şi după un tipar stupid: o ceartă între beţivi. Trebuie să le inventezi. Noroc cu peisajul variat de la noi, vulcani, gheizere, gheţari. Tot felul de locuri unde să ascunzi cadavre!".
După Indridason ("Oraşul Borcanelor"), Irsa este al doilea scriitor islandez de romane poliţiste tradus în engleză. Ce poate încăpea în imaginaţia unui inginer, pe lîngă piloni de hidrocentrală? Un hotel bîntuit, legende lugubre, despre copii abandonaţi pe cîmpuri de lavă, un cadavru cu ace în tălpi şi învelit în alge, plus o duzină de suspecţi. Cu toate astea se confruntă avocata Thora Gudmundsdottir în "Suflete damnate".
Svastici şi strigoi
Cum principalul suspect, patronul hotelului, îi este prieten, Thora se oferă să-l ajute şi se implică în investigarea crimei. În primul moment, detectiva refuză să ia în calcul fantomele, dar apariţiile din oglindă şi simbolurile naziste din pivniţă o pun pe gînduri. Apoi apare încă un cadavru, tot cu ace în tălpi şi urme de lovituri. Iar Thora devine tot mai convinsă că e vorba de un ucigaş în carne şi oase, nu de un spirit malefic.
Umor sec, spre negru
"Ca inginer, rezolvi probleme, ca scriitor de romane poliţiste, trebuie să le creezi!", crede Irsa. Gazeta vă invită miercuri, 2 martie, să dezlegaţi misterul "Sufletelor damnate". "O car