Potrivit Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), până la sfârşitul zilei de joi au fost depuse peste 385.000 de declaraţii D112, reprezentând aproximativ 82% din total. Formularele au fost transmise prin Internet în proporţie de 15%, restul fiind depuse la ghişeu.
Cele aproximativ 385.000 de declaraţii depuse acoperă un număr de 4.966.000 de asiguraţi. "Pentru 37% din ei declaraţiile au fost depuse online, ceea ce înseamnă că angajatorii cu număr mare de salariaţi au preferat depunerea prin Internet", arată ANAF.
Cea mai mare parte din declaraţii s-a depus în perioada 21-24 februarie (68% din totalul declaraţiilor depuse), cu o medie de 42 de asiguraţi per declaraţie în cazul depunerilor online şi de 11 asiguraţi per declaraţie în cazul depunerilor la ghişeu.
Astăzi este ultima zi de depunere a declaraţiei D112 pentru obligaţiile aferente lunii ianuarie. Declaraţia unică (D112) cuprinde obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, a impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate, informaţii care erau furnizate până la implementarea acestui sistem către patru instituţii (ANAF, CNPAS, ANOFM., CNASS).
Nedepunerea sau depunerea cu întârziere a formularului 112 constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă între 500 şi 1.000 de lei pentru persoane fizice, respectiv 1.000 - 5.000 de lei pentru persoane juridice.
"În situaţia în care angajatorul nu depune în mod repetat declaraţia lunară, acesta va fi declarat inactiv, cu consecinţele legale ce decurg de aici", mai transmite Fiscul.
Conform evidenţelor fiscale, numărul total de contribuabili ce au obligaţia depunerii D112 (angajatori şi asimilaţi acestora) este de aproape 470.000.
Prelungirea programului
Dat fiind numărul mare de contribuabili cu obligaţii declarative ce nu au efectuat încă operaţiunile de depunere, conducerea ANAF a decis