Cu peste 50 de milioane de euro, ruinele de la fosta fabrică de lactate Mioriţa, localizată la marginea Bucureştiului s-au transformat în mai bine de zece ani de zile într-o unitate ca nouă în care lucrează la foc continuu 170 de oameni.
Totul este atât de automatizat, încât laptele nu vede lumina zilei decât preţ de o secundă, atunci când este turnat în formele celor 1.300.000 de iaurturi care se fac zilnic în fabrica deţinută acum de Danone.
În rest, laptele este încălzit, răcit, pasteurizat, combinat cu fermenţi, amestecat cu fructe numai în medii închise.
Reprezentanţii Danone spun că în camera de ambalare, acolo unde produsul vede pentru prima dată lumina zilei, aerul este la fel de steril ca într-o sală de operaţii.
Mai mult, anumite iaurturi, în funcţie de modalitatea de preparare, ies de pe aceste linii călduţe şi având o consistenţă similară cu cea a unui pahar cu lapte obişnuit. Cum se transformă însă laptele în milioane de cutii de iaurt?
"Fabrica merge încontinuu, în trei schimburi, 24 din 24 de ore. În total, producem 200 de tone de produse pe zi şi tot în fiecare zi în România se consumă circa 1.300.000 de cutii de iaurt Danone în diferite gramaje, de la 50 de grame la un kilogram", spune Bogdan Ioachim, director de comunicare, nutriţie şi ştiinţă în cadrul Danone România.
Gigantul francez Danone a intrat pe piaţa locală în 1997, construindu-şi poziţia în România în jurul fostei fabrici de lactate Mioriţa. Între timp, Danone a devenit cel mai mare producător local de iaurturi, majoritatea fiind făcute în fabrica din Bucureşti.
Deşi pare o cifră mare, de fapt realitatea este alta pentru că România are unul dintre cele mai reduse consumuri de iaurt pe cap de locuitor din Europa.
Numai patru kilograme anual, în timp ce olandezii sau francezii consumă 35-38 de kilograme în fiecare an.
"Fosta fabr