Rusii de la Lukoil au semnat ieri cu Agenţia Naţională de Resurse Minerale (ANRM) două acorduri petroliere pentru perimetrele din Marea Neagră pe care compania le-a câştigat anul trecut în cadrul unei licitaţii în care au fost adjudecate 20 de perimetre de explorare, dezvoltare, exploatare petrolieră.
Reprezentanţii ANRM explică însă că acest pas nu înseamnă că firma se poate apuca de lucru, fiind necesară trecerea printr-un lung proces de avizare.
"Companiile nu se pot apuca acum de lucru pentru că trebuie să mai obţină avizul Ministerului Economiei, Mediului, Justiţiei şi al Finanţelor. După obţinerea acestor avize, se vor emite hotărâri de guvern. Abia după această etapă pot începe lucrările", explică Alexandru Pătruţi, preşedintele ANRM.
În afară de Lukoil, alte cinci companii au semnat acordurile petroliere pentru alte şase perimetre. Pentru restul de 12 perimetre, negocierile vor continua.
"Până azi (ieri - n. red.) s-au finalizat negocierile pentru 8 dintre cele 20 de perimetre adjudecate în cadrul licitaţiei de anul trecut. Pentru restul perimetrelor negocierile continuă, dar deja discuţiile sunt într-o fază avansată", a precizat Pătruţi. Potrivit acestuia, nu a fost stabilit un termen limită pentru finalizarea negocierilor cu ceilalţi investitori.
"Pentru aceste 8 perimetre au fost aprobate bugetele de investiţii şi programele de lucrări. În prima fază, în primii trei ani de la începerea lucrărilor sunt preconizate investiţii de 500 de milioane de dolari pentru toate cele 20 de perimetre, iar în etapele următoare, care au o durată variabilă, suma estimată este de minimum 500 de milioane de dolari", a explicat Pătruţi.
Ruşii de la Lukoil sunt prezenţi în România numai pe segmentul de rafinare şi de distribuţie a carburanţilor, având o unitate de procesare a ţiţeiului la Ploieşti şi o reţea de benzinării formată din 300 de pu