Mehedințiul este primul județ din țară unde această structură își începe activitatea. Echipa mobilă va facilita programele de recuperare la domiciliu și va furniza asistență socială pentru copii și părinți.
Proiectul în valoare de 3 milioane de euro beneficiază de finanțare europeană și își propune să vină în ajutorul copiilor cu dizabilități, care trăiesc în propria familie și să îi intergeze în societate.
„Creșetrea capacității autorităților publice locale din România în vederea sprijinirii copiilor cu dizabilități în cadrul propriilor familii” este proiectul derulat de Ministerul Muncii, Familiei și Protecției Sociale, în colaborare cu direcțiile de protecția copiilor din 20 de județe ale țării. Mehedințiul este primul județ unde proiectul a fost lansat, iar ca urmare, în localitatea Vînju Mare se va forma prima echipă mobilă din țară.
„Va fi un sprijin pentru familiile din județ care nu au posibilitatea să își ducă copiii la recuperare, cu toate că aceștia au mare nevoie de ea. Trebuie să evităm migrarea copiilor cu dizabilități din familie, către diferite instituții”, ne-a spus Mirel Răveanu, coordonatorul echipei mobile.
În Mehedinți sunt 1200 de copii cu dizabilități
Noua structură va avea șapte membrii, printre care se vor afla un medic, un asistent social, un psiholog sau un kinetoterapeut, instruiți în cadrul unui curs de perfecționare desfășurat în Craiova.
„Vrem să formăm o adevărată echipă care să lucreze pentru acești copii. Fiecare va avea posibilitatea să urmeze un program de recuperare acasă, iar părinții vor fi instruiți cum să se poarte și ce să le ofere copiilor. În Vînju Mare au fost identificați deja circa 120 de cazuri și probabil vor mai fi descoperite și altele”, ne-a spus și Georgeta Aprotosoaie, directorul de la Asistență Socială și Protecția Copilului(DGASPC) Mehedinți.
1200 de cop