Fiu al unui erou dispărut la Stalingrad, Bălan a părăsit Ziaristica şi a ales să fie securist, din cauza sărăciei. A copilărit în "satul nebunilor", Radu Negru. A mâncat ceai cu mămăligă, dar a reuşit să desfiinţeze reţeaua de informatori KGB din sud-estul României, ca şef al Contraspionajului.
La nici 40 de ani, era colonel de Securitate. A fost şef al celebrei UM 0910, despre care se credea că pregăteşte "terorişti arabi".
După 32 de ani petrecuţi în Departamentul Securităţii Statului, Ion Bălan afirmă că "nu poate spune exact ce-a fost Securitatea".
Acum, la 22 de ani de la Revoluţie, s-a decis să rupă tăcerea. Nu regretă nimic din ceea ce-a făcut. Afirmaţiile lui sunt tulburătoare.
"Dacă ar fi să o iau de la capăt, aş face aceleaşi lucruri", ne-a spus fostul ofiţer de Securitate.
O rotiţă în angrenaj
Personaj incomod, Bălan a fost dat afară de două ori din serviciile secrete, aproape expulzat din Moscova, urmărit la rându-i şi pus în capul unei "liste a morţii", la Revoluţie, deşi se pensionase de câţiva ani din Secu'.
"Securitatea şi "armata de turnători", atât de blamată, au păzit ţara de invazia sovietică, de revenirea ruşilor. Acum se consideră că au făcut poliţie politică, dar vă spun că nimeni nu o să le dea vreodată de cap arhivelor fostei Securităţi. Sunt acolo şi tone de hârtii care vorbesc despre personaje şi fapte nereale. Unii au dat informaţii false, alţii au întocmit rapoarte fictive. Şi să nu uităm că, la început, muncitori cu patru sau şapte clase erau făcuţi ofiţeri de Securitate", mărturiseşte Ion Bălan.
"Ce am fost eu ca securist? O rotiţă în maşinăria de import de tip KGB sau o plăcuţă din blindajul scutului ţării mele", spune fostul ofiţer.
Orfan de război
Născut la Comăneasca, un sat "cu două uliţe, 40 de case şi o cârciumă"