Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, pe care o serie de organizaţii non-guvernamentale l-au acuzat de lipsa de implicare în procesul de distrugere a patrimoniului cerându-i demisia din funcţie, le răspunde acestora, subliniind că s-au lansat „într-un demers excesiv, emoţional şi, cel mai grav, incorect”. Sursa: Arhiva EVZ
Astfel, potrivit unui comunicat de presă transmis de Ministerul Culturii, Kelemen Hunor susţine că în toate problemele legate de proiectul „Diametrala Buzeşti-Berzei-Uranus”, ministerul şi instituţiile subordonate „au acţionat cu respectarea strictă a legii”
„În cele câteva situaţii în care firme angajate de către Primăria Generală au acţionat fără să aibă documentaţia completă necesară, Ministerul a intervenit imediat la autorităţile care sunt abilitate, legal, să oprească asemenea acţiuni, adică Prefectura şi Inspectoratul de Stat în Construcţii. Prin urmare, considerăm că toate acuzaţiile ONG-urilor referitoare la încălcarea legii sunt neîntemeiate”, consideră ministrul, potrivit comunicatului de presă.
Kelemen Hunor, dezamăgit de ONG-uri
Mai multe organizaţii, printre care şi Societatea Academică din România – SAR, ActiveWach – Agenţia de Monitorizare a Presei şi Miliţia Spirituală, au trimis ieri o scrisoare deschisă guvernului în care au atras atenţia că lucrările s-au derulat, până în acest moment, fără un aviz din partea Ministerului Culturii şi Patrimoniului pentru proiectul în ansamblu.
„Considerăm scandalos ultimul gest al ministrului Culturii, prin care a sfidat decizia Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice, cel mai important organism profesional în protejarea patrimoniului. Deşi Comisia a solicitat oprirea lucrărilor de demolare în proiectul Buzeşti-Berzei, ministrul a consimţit la emiterea avizelor de demolare pentru alte 27 de imobile”, le-au transmis reprezentanţii a 17 ONG-uri lui Emil Boc şi Kelemen Huno