O boală a cartofului ar putea să îi împiedice pe producătorii din Ţara Făgăraşului şi nu numai, să mai cultive terenurile cu sămânţa din gospodării. Este vorba de putregaiul inelar, o boală care s-a răspândit în România în ultimii ani, şi care este monitorizată în ultima perioadă de Comisia Europeană. Această problemă poate fi eliminată doar prin carantină fitosanitară.
Putregaiul inelar este o boală provenită din exterior şi care afectează structura cartofului. Boala s-a răspândit chiar şi în zona noastră. De aceea, reprezentanţii laboratoarelor de specialitate din Bucureşti, dar şi Comisia Europeană, monitorizează în fiecare an sămânţa care urmează să fie cultivată în anul agricol care va începe în curând.
„Institutul pentru Cultura Cartofului face analize pe anumite loturi de teren. Pe un lot poate găsi ceva nereguli, iar pe alte 2-3 loturi să nu găsească nimic. Dar, pentru a preveni astfel de boli, se pot diverse măsuri, pentru ca boala să nu se răspândească“, a spus Gheorghe Sucaciu, primarul comunei Drăguş.
Dacă boala va fi confirmată de laboratoarele de specialitate, zonele respective vor intra în carantină. Aceasta presupune ca timp de 4 ani, în zona afectată să nu mai însămânţeze terenurile cu aceeaşi sămânţă. Deocamdată, producătorii din Drăguş sunt în aşteptarea rezultatului analizei.
„Această problemă este în toată ţara, chiar de anul trecut. În prezent se fac cercetări, încă nu este nimic concret. Iar măsurile se vor lua ulterior şi nu este vorba de cartoful de consum, ci de cartoful de sămânţă. Dacă bănuiala se va confirma, atunci se pot lua măsuri. Până în momentul de faţă, se pot cultiva cartofi şi la Drăguş, dar şi la Cristian şi Vulcan, zone care sunt vizate“, a mai spus Sucaciu.
Analiza loturilor de teren nu s-a făcut doar în zona Drăguş, ci şi la Vulcan şi Cristian. Această boală a fost semnalată în Români