Înfiinţată în 1989, Uniunea Democrată a Maghiarilor din România a atins un record de stabilitate pe care niciun partid românesc nu l-a reuşit: în 22 de ani nu a avut decât doi preşedinţi, preşedintele fondator Geza Domokos în perioada 1989-1993 şi apoi, până în prezent, Marko Bela. Atingând "majoratul" în conducerea Uniunii, după ce a reuşit să facă din UDMR formaţiunea-balama la guvernare, cea în voturile căreia au stat cocoţaţi premierii la Palatul Victoria, Marko Bela a decis la finalul anului trecut să pună punct carierei sale emblematice de preşedinte şi, fix înainte de a împlini 60 de ani, să lase Uniunea în alte braţe. Doritori de a ocupa locul lăsat liber de Marko, un ministru – Kelemen Hunor, un consilier prezidenţial – Peter Eckstein Kovacs şi un deputat – Olosz Gergely îşi vor testa sâmbătă forţele. Ordinea prezentării, după cum spun gurile rele, se anunţă a fi şi cea care va rezulta după numărarea voturilor.
Miza Congresului UDMR din weekend este una foarte mare însă tocmai pentru non-maghiari, adică reprezentanţii opoziţiei, care speră că un nou preşedinte va însemna şi o rediscutarea a condiţiilor în care Uniunea ar accepta să părăsească barca actualei guvernări cu PDL şi să aducă voturile necesare opoziţiei unite în USL pentru a putea demite Guvernul Boc.
Pentru asta, toţi cei trei lideri ai opoziţiei, pesedistul Victor Ponta, liberalul Crin Antonescu şi conservatorul Daniel Constantin, vor fi prezenţi în weekend la Oradea cu mesaje de atragere a UDMR de partea opoziţiei. "Acolo vor fi doua mesaje importante şi cred destul de limpezi din partea lui Victor Ponta şi Crin Antonescu, care au fost invitaţi la Congres şi care vor onora această invitaţie şi vor transmite mesaje destul de clare în acest sens. Noi le facem public invitaţia să părăsească această coaliţie şi să vină lângă noi", anunţa clar acum câtva ti