Rata şomajului a scăzut la 6,74% în luna ianuarie, pentru cea de-a zecea lună consecutiv, ajungând aproape la nivelul din luna august a anului 2008 (când era de 6,6%), potrivit datelor raportate ieri de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM). În prezent, în România există 614.976 de şomeri, cu aproape 15.000 mai puţini decât la sfârşitul anului trecut, numărul şomerilor fiind în scădere cu peste 126.000 de persoane faţă de ianuarie 2010.
Scăderea ratei şomajului pentru zece luni consecutiv, perioadă în care numai statul a anunţat că ar fi făcut 100.000 de concedieri, este paradoxală şi nu face decât să valideze ceea ce au spus analiştii şi economiştii de-a lungul timpului: că statisticile realizate de ANOFM nu relevă adevărata cifră a şomajului. De altfel, ZF a scris chiar la începutul acestei luni că peste jumătate de milion de şomeri au ieşit din statisticile de şomaj în 2010 pentru că nu şi-au reînnoit cererile de locuri de muncă la agenţiile pentru ocupare şi nu mai apar astfel în evidenţele oficiale.
Ca urmare, celor peste 600.000 de şomeri aflaţi în prezent în plată li se adaugă cel puţin alţi 570.000 de persoane fără loc de muncă care nu apar în statistici pentru că nu se mai prezintă la oficiile de muncă. Astfel, numărul persoanelor care nu au loc de muncă este de fapt mult mai mare, în condiţiile în care există 4,5 - 5 milioane de salariaţi la o populaţie ocupată de 10 milioane de persoane, deci 5 milioane de persoane apte de muncă despre care nu se ştie ce fac.
Totuşi, rata şomajului calculată conform normelor Biroului Internaţional al Muncii (BIM) a ajuns la 6,9% în cel de-al treilea trimestru al anului trecut, în creştere cu 0,1% faţă de trimestrul anterior, potrivit datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică pe baza datelor din "Cercetarea statistică asupra forţei de muncă în gospodării (AMIGO)".
@