Planurile Bahrainului de a-şi diversifica economia şi a scăpa de dependenţa de petrol riscă să fie date peste cap de protestele ce zguduie micul emirat, ridicând semne de întrebare asupra viitorului industriei financiare din acest stat, scrie The New York Times. Serviciile financiare sunt un element crucial în economia Bahrainului, reprezentând 25% din PIB. Mai mult, activele sectorului bancar se ridică la de zece ori valoarea Produsului Intern Brut. Dar, în ciuda faptului că bursa a scăzut, nu există încă dovezi care să arate o migrare a capitalului, nici sub formă de active bancare, nici de depozite.
"Evenimentele actuale sunt o lovitură pentru strategia de diversificare a Bahrainului pentru că îi afectează reputaţia pe termen lung", este de părere Moritz Kraemer, director al departamentului care stabileşte ratingurile de ţară pentru Africa, Europa şi Orientul Mijlociu la agenţia Standard & Poor's. "Diversificarea, în special înspre industria financiară, care este foarte sensibilă la şocuri, va fi o provocare pentru această ţară care este dependentă de petrol, dar nu este o superputere în acest sector, aşa cum este cazul Arabiei Saudite." Aproximativ 80% din veniturile guvernului din Bahrain provin din vânzările de petrol şi gaze naturale, cu toate că ţara deţine numai 0,01% din rezervele de petrol ale lumii. Pentru comparaţie, petrolul aduce doar 19,8% din venituri în Arabia Saudită şi 7,3% în cazul Emiratelor Arabe Unite, conform statisticilor din CIA World Factbook.
Planurile Bahrainului de a-şi diversifica economia şi a scăpa de dependenţa de petrol riscă să fie date peste cap de protestele ce zguduie micul emirat, ridicând semne de întrebare asupra viitorului industriei financiare din acest stat, scrie The New York Times. Serviciile financiare sunt un element crucial în economia Bahrainului, reprezentând 25% din PIB. Mai mult, acti