Naveta spatiala americana Discovery pune punct unei activitati de trei decenii de explorare a spatiului printr-o ultima misiune inceputa joi dimineata, prin lansarea de la Centrul Spatial Kennedy.
Discovery s-a lansat pentru ultima data in spatiu intr-o senina zi de sfarsit de februarie, la ora locala 16.53, pornind intr-o misiune de 11 zile in cursul careia va livra Statiei Spatiale Internationale (SSI) un sofisticat robot umanoid supranumit R2 si un modul de depozitare, informeaza BBC.
Nici "surorile" sale, Endeavour si Atlantis, nu vor continua activitatea spatiala: pana la sfarsitul acestui an, NASA spera sa pensioneze si ultimele doua navete spatiale, pe fiecare dupa o ultima calatorie de adio - prima in aprilie, a doua nu mai devreme de iunie.
Peste 40.000 de spectatori s-au strans pentru lansarea istorica a navetei spatiale, vineri, pe coasta Floridei. Echipajul de pe Discovery a primit OK-ul de la centrul de control si un indemn: "Bucurati-va de calatorie!", inainte de a se lansa, intr-o uriasa tromba de fum si flacari, in spatiu.
Comandantul navetei, Steve Lindsey, s-a adresat si el atat spectatorilor, cat mai ales celor care au construit flota spatiala americana: "Apreciem munca voastra; si pentru cei care ne urmaresc, pregatiti-va sa fiti martori la puterea si superioritatea Discovery, care se lanseaza pentru ultima data".
Alaturi de Steve Lindsey, la bordul navetei se afla pilotul Eric Boe si specialistii misiunii, Alvin Drew, Michael Barratt, Nicole Stott si Steve Bowen. Se poate spune ca Bowen a avut un noroc fantastic, fiind chemat in ultima clipa sa-l inlocuiasca pe Tim Kopra, ranit intr-un accident de bicicleta luna trecuta.
Discovery este privita drept "liderul flotei" de navete spatiale si a fost cea care a reluat zborurile dupa accidentele navetelor Challenger si C