Marea Britanie a trimis de abia astăzi ajutor celor peste 200 de cetăţeni britanici care, din cauza sistemului de vize de ieşire libian, au rămas captivi în ţara care este acum în pragul unui război civil.
Prim-ministrul britanic David Cameron şi-a cerut astăzi scuze pentru întârzierea ajutorului. Acesta a spus că "nimic nu este mai important decât să aducem aceşti oameni înapoi acasă". "Îmi pare extrem de rau, pentru că noi vrem să facem tot ce ne stă în putinţă să-i ajutăm să plece. Situaţia din Libia este foarte dificilă. După ce ajung acasă aceşti oameni, va trebui să învăţam din greşeli şi să vedem dacă existau metode diferite, mai eficiente pentru a-i aduce înapoi," a spus Cameron pentru BBC.
Între timp, România a evacuat deja peste 211 de cetăţeni români care au cerut să părăsească Libia. Ministerul Afacerilor Externe al României a alocat pe 23 februarie 900.000 RON pentru repatrierea acestora. Potrivit ministrului român de externe, Teodor Baconschi, în Libia sunt înregistraţi circa 500 de cetăţeni români, marea majoritate ingineri şi tehnicieni, dar şi 47 de familii mixte.
Conform MAE român, 112 cetăţeni români au fost evacuaţi pe 23 februarie. Astăzi, 25 februarie, încă 47 de români au părăsit capitala libiană cu ajutorul unei aeronave româneşti aparţinând Forţelor Aeriene. "Vrem să credem că nu există o intenţie politică a guvernului Libiei de a lua prizonieri cetăţeni ai Uniunii Europene, ci este vorba doar despre o inerţie birocratică," a afirmat Teodor Baconschi, la Bruxelles, în încheierea reuniunii Gonsiliului General de Afaceri Externe de pe 21 februarie.
3.600 de cetăţeni europeni sunt încă captivi in Libia, după ce 3.400 au fost deja evacuaţi, a anunţat astăzi un purtător de cuvânt al Comisiei Europene. „Operaţiunile de evacuare a cetăţenilor europeni aflaţi în Libia sunt în plină desfăşurare," a spus Maja Kocijancic, purtăto