Handbalul, singurul sport de echipa romanesc care a fost prezent la Jocurile Olimpice de la Beijing (2008), traverseaza momente critice, multe echipe din campionatul intern (feminin si masculin) fiind aproape de colaps din cauza lipsei banilor. Situatia este in contrast cu performantele superbe din ultima perioada: nationala feminina - bronz la CE, Oltchim Ramnicu Valcea - vicecampioana a Europei.
Sportul de echipa sufera din plin in Romania, iar handbalul face nota discordanta cu rezultatele din ultima perioada. Nationala feminina a cucerit bronzul la Campionatul European (dupa ce a trecut in finala mica de Danemarca), iar Oltchim Ramnicu Valcea este vicecampioana Batranului Continent (a pierdut finala Ligii Campionilor in fata lui Viborg).
Handbalul este unul dintre putinele motive de bucurie ale sportului romanesc din ultima perioada, dar problemele financiare risca sa arunce in anonimat o adevarata "mandrie nationala".
Situatia celor 28 de cluburi inscrise in cele doua Divizii Nationale de Handbal este una grea, lipsa banilor putand declansa in orice moment falimentul. Mai mult de jumatate dintre aceste echipe au datorii importante catre jucatori, antrenori si stat. Singura solutie cat de cat la indemana a fost, cel putin pana in acest moment, fuziunea.
Un caz elocvent in procesul de fuziune este Tomis Constanta (feminin), echipa care s-a asociat cuCSM Bacau pentru a putea supravietui.UCM Resita, vicecampioana nationala la masculin, a fost salvata in ultimul moment dupa ce echipa a devenit UCM HC Caras-Severin (Consiliul Judetean Caras Severin a intins o mana de ajutor echipei care s-a calificat in sferturile Challenge Cup).
Intr-o situatie asemanatoare se afla si U Jolidon Cluj, vicecampioana diviziei feminine, echipa care se zbate de pe-o zi pe alta pentru a supravietui.
Alte exemple sunt R