Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy efectuează vineri, 25 februarie, o scurtă vizită în Turcia, vizită pusă sub semnul consultărilor la nivel înalt, în cadrul grupului G20. Turcia are însă numeroase alte lucruri să-i reproşeze lui Nicolas Sarkozy.
"De ce vă opuneţi, domnule preşedinte, cu atâta fervoare, intrării Turciei în Uniunea Europeană ?". Iată o întrebare pe care Nicolas Sarkozy riscă să o audă vineri la Ankara din gura oamenilor politici, dar şi să o citească în paginile presei.
Şeful statului francez a explicat de mai multe ori că Turcia are vocaţia de a fi un partener privilegiat al Uniunii Europene, dar că Europa riscă să-şi piardă o anumită identitate, dacă o mare ţară musulmană precum Turcia este primită ca membru cu drepturi depline.
Pe fondul acestei politici promovate de Nicolas Sarkozy faţă de Turcia, Franţa pierde însă teren economic în această ţară. Turcii se consideră nedreptăţiţi, mai ales în condiţiile în care Turcia îşi asumă acum rolul de model potenţial pentru lumea arabă, dat fiind că a reuşit să concilieze democraţia, laicitatea şi islamul.
Mai mulţi intelectuali turci s-au exprimat recent în presa franceză, observând o altă "anomalie" : din 1992, când preşedintele François Mitterrand a efectuat o vizită oficială în Turcia, nici un alt şef de stat francez nu a mai făcut o astfel de deplasare. Nici măcar actuala vizită a lui Nicolas Sarkozy la Ankara nu este una de stat, ci strict legată de colaborarea în sânul grupului G20.
Un universitar turc, Cengiz Aktar, autorul unui articol publicat în ziarul Le Journal de Dimanche îi reamintea lui Nicolas Sarkozy că are… "rădăcini otomane", pentru că unii dintre strămoşii săi dinspre mamă, pe vremea când locuiau la Salonic, în Grecia aveau de fapt… cetăţenie otomană. Nu trebuie să vedeţi Turcia ca pe o ameninţare - mai spune universitarul turc - încercaţi să vă de