Rabdomiosarcomul (RMS) este o tumoră malignă mezenchimală sau epitelială (rinichi, plămân, uter, sân, ovar), ce prezintă parţial diferenţiere mioblastică, cu tendinţa de a se diferenţia spre celula musculară striată. Uneori, RMS se poate diferenţia condroid sau osteoid. Este caracterizat printr-un aspect histologic variat, ce merge de la celule rotunde nediferenţiate până la mioblaşti, în diverse faze de diferenţiere. Există trei varietăţi de RMS, în funcţie de aspectul macroscopic şi histologic: embrionar, alveolar şi pleiomorf. Cel mai frecvent tip este cel embrionar, urmat de cel alveolar. RMS pleiomorf este mai frecvent la vârsta adultă, dar este un sarcom foarte rar. (...)
Rabdomiosarcomul (RMS) este o tumoră malignă mezenchimală sau epitelială (rinichi, plămân, uter, sân, ovar), ce prezintă parţial diferenţiere mioblastică, cu tendinţa de a se diferenţia spre celula musculară striată. Uneori, RMS se poate diferenţia condroid sau osteoid. Este caracterizat printr-un aspect histologic variat, ce merge de la celule rotunde nediferenţiate până la mioblaşti, în diverse faze de diferenţiere. Există trei varietăţi de RMS, în funcţie de aspectul macroscopic şi histologic: embrionar, alveolar şi pleiomorf. Cel mai frecvent tip este cel embrionar, urmat de cel alveolar. RMS pleiomorf este mai frecvent la vâr Publicitate sta adultă, dar este un sarcom foarte rar. EPIDEMIOLOGIE. În SUA, incidenţa anuală este de 6/1.000.000 (aproximativ 250 de cazuri) la copiii mai mici de 15 ani.
RMS reprezintă aproximativ 20% din sarcoamele ţesuturilor moi. Este cel mai frecvent sarcom al ţesuturilor moi la pacienţi cu vârsta sub 20 de ani. Are predilecţie pentru sexul masculin, în special copii şi tineri. RMS embrionar are cea mai mare frecvenţă de la naştere până spre 15 ani, varianta alveolară domină la vârsta de 10–25 de ani, iar cea pleiom