În adăpostul de pe Şoseaua Petricani, din Capitală, caii confiscaţi, maltrataţi sau abandonaţi de stăpânii lor încep o nouă viaţă. Poveştile lor sunt zguduitoare. O mână de voluntari le oferă o şansă nesperată. Sursa: CODRIN PRISECARUSursa: CODRIN PRISECARU
1 /.
Călin a fugit de acasă după ce ţiganul care îl creştea de mic l-a bătut. A considerat că-i sub demnitatea sa să fie pus la muncă, aşa că şi-a luat-o pe cocoaşă serios. Răzbunător, a prins momentul propice, l-a muşcat pe ţigan, a sărit gardul şi dus a fost. S-a pripăşit pe malul lacului Pantelimon, unde s-a îndrăgostit lulea. I-a căzut cu tronc una fugită de acasă ca şi el.
Nu lăsa pe nimeni să se apropie de aleasa sa pe o rază de 300 de metri, speriindu-i pe pescarii din zonă. Localnicii îi puseseră deja gând rău dar, când a lovit un copil care nu-i ştia năravul de mascul tânăr, s-a pus capacul. Se strânsese tot satul să-l omoare. Era să fie linşat. Venise şi poliţia, dar Călin nu voia de fel să se dea prins. Şase ore a durat până l-au înhăţat şi legat.
Au trecut de atunci aproape doi ani şi programul de reeducare a dat roade. A învăţat chiar să şi danseze în "pas spaniol". Armăsarul sur de 12 ani şi-a pierdut însă "bărbăţia". Alături de Călin, în grajdurile adăpostului pentru caii abandonaţi, din cartierul Tei-Toboc, de pe Şoseaua Petricani, din Capitală, se mai află 26 de cai şi iepe. Majoritatea au fost aduşi aproape pe moarte, bătuţi, bolnavi sau acidentaţi. Aici au început o nouă viaţă.
"La Baloteşti e un focar de nesimţire!"
Lângă Călin scoate curios capul din boxă Dănuţ, un sur de şase ani. "A fost prins la furat de fiare vechi şi a ajuns la «reeducare»", râde medicul veterinar Ilinca Cioculescu, preşedintele Fundaţiei PACO, ONG care se ocupă de caii abandonaţi aflaţi în adăpostul Administraţiei Lacuri Parcuri şi Agrement Bucureşti.