Principalul partid de guvernare al Irlandei, Fianna Fail, a suferit o înfrângere uriaşă în alegeri, la câteva luni după ce ţara a primit un ajutor financiar de 67,5 miliarde de euro de la UE şi FMI.
Potrivit sondajelor, în urma votului de vineri, Fianna Fail, aflat la guvernare de 14 ani, a fost efectiv scos de pe scena politică, în capitala Dublin, unde a obţinut numai 8% din voturi. La nivel naţional a ieşit pe locul al treilea cu 15,1%, cel mai slab scor din istoria sa. Alegătorii au considerat Fianna Fail responsabil pentru sfârşitul boomului economic al „Tigrului Celtic".
Începând din 2008, şomajul a crescut la 13%. Statisticile arată că 100.000 de irlandezi vor emigra în următorii doi ani, adică circa 1.000 de pe săptămână. Fianna Fail a intrat în alegeri cu un nou lider, Micheal Martin, după demisia premierului Brian Cowen, care a ieşit din viaţa politică.
Ani de austeritate
Învingător în alegeri a ieşit Fine Gael, tot un partid de dreapta, ca şi Fianna Fail, şi rivalul tradiţional al acestuia. Fine Gael a obţinut 36,1% din voturi, în timp ce Partidul Laburist, partenerul său de coaliţie, a câştigat 20,5% - cel mai bun rezultat obţinut vreodată.
Liderul Fine Gael, Enda Kenny, a spus că va încerca să renegocieze termenii împrumutului de la FMI. Kenny a declarat că lupta împotriva şomajului va fi una dintre priorităţile sale. Partidul a promis să creeze 20.000 de noi joburi în următorii patru ani şi să facă investiţii de 7 miliarde de euro în infrastructură.
Totuşi, indiferent de cine va fi la putere, Irlanda are în faţă mai mulţi ani de austeritate, luptându-se cu un deficit economic uriaş. Pentru a obţine împrumutul, guvernul lui Brian Cowen s-a angajat anul trecut la un plan dur de economii. Pensiile şi beneficiile sociale vor fi reduse, iar taxele vor creşte.