UDMR s-a dovedit, pana in prezent, una din cele mai serioase si performante formatiuni politice de pe scena romaneasca. A practicat politica pasilor marunti, dar a obtinut rezultate notabile, unele chiar surprinzatoare. In momentul de fata, Uniunea se afla la o rascruce de drumuri.
Evenimentul important
In perioada 26-27 februarie, are loc Congresul UDMR, unde se pare ca vor fi schimbari majore, atat la nivelul conducerii, cat si in strategia politica viitoare a acestui partid.
Importanta care i se acorda UDMR-ului provine si din faptul ca la Congres si-au anuntat prezenta si liderii celor doua aliante din opozitie, Victor Ponta si Crin Antonescu, precum si europarlamentarul Laszlo Tokes.
Candidatii inscrisi in cursa sunt ministrul Culturii, Kelemen Hunor, consilierul prezidential pentru minoritati, Eckstein Kovacs-Peter, si deputatul Olosz Gergely.
Se schimba ceva sau nu
Cu toate ca in istoria de aproape 18 ani a Uniunii, nu au fost inregistrate schimbari spectaculoase, totusi unii politicieni si analisti tin sa sublinieze faptul ca deciziile luate la Congres vor aduce schimbari surprinzatoare de strategie pe scena politica romaneasca.
Pe de o parte, conducerea actuala a UDMR spune ca nu vor fi modificari majore in tactica viitoare a partidului, ca nu se pune problema iesirii de la guvernare, precum si faptul ca acest subiect nici nu se va pune in Congres.
Nemultumiri in front
Pe de alta parte, sunt organizatii locale si zonale care se declara nemultumite de actuala guvernare, de masurile radicale aplicate de guvern si care se gandesc foarte serios la despartirea de actuala coalitie a puterii. Spre exemplu, Organizatia UDMR Oradea a trecut deja la actiune, incheind un protocol de colaborare cu USL, pe o perioada de cinci ani.
Un lucru bun, unul demo