O echipă de control formată din poliţişti, membrii ai Brigăzii de combatere a criminalităţii organizate Alba Iulia şi comisari de la Garda financiară, Protecţia Consumatorilor şi Direcţia Sanitar Veterinară Alba au avut în vizor comercializarea produselor etnobonatice în judeţ.
Aceştia au desfăşurat vineri, 25 februarie, o acţiune de control şi au găsit un singur magazin prin care se desfăşoară activităţi de comerciale de produse cu efecte psihoactive, dăunătoare sănătăţii, altele decât cele reglementate. Magazinul este situat în Alba Iulia.
„Cu ocazia controlului, ca urmare a neregulilor constatate, membrii echipei mixte au constatat o infracţiune de evaziune fiscală şi au aplicat trei sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 10.500 lei.
Au fost ridicate şase pliculeţe cu produse în vederea expertizării în condiţii de laborator pentru a se stabili dacă conţin substanţe sau plante interzise“, a precizat Iulia Haţegan, purtătorul de cuvânt al IPJ Alba.
În anul 2010, pe raza judeţului Alba au funcţionat 9 societăţi comerciale cu 11 puncte de lucru. Ca urmare a modificării cadrului legislativ şi a acţiunilor comune, efectuate cu scopul de a verifica legalitatea funcţionării societăţilor comerciale cu un astfel de profil şi de a împiedica dezvoltarea fenomenului, de către poliţişti din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba Iulia şi ai Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba, cu sprijinul de specialitate ai comisarilor Gărzii Financiare – Secţia Alba şi ai comisarilor din cadrul Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Alba, şapte dintre societăţile comerciale de profil şi-au încetat activitatea.
În prezent, pe raza judeţului Alba mai sunt comercializate produse psihioactive, dăunătoare sănătăţii, doar de două societăţi comerciale, din care una desfăşoară acte de comerţ în regi