Într-o ţară de proprietari există şi chiriaşi care nu-şi doresc, pe moment, o casă a lor. Rubrica din această săptămână vă propune o scurtă privire asupra pieţei locuinţelor de la noi, mereu insuficiente, deşi procentul proprietarilor este covârşitor.
Un raport dat publicităţii la sfârşitul anului trecut arată că 97% din români sunt proprietarii locuinţelor în care stau. Acest procent ne plasează pe primul loc în lume. La polul opus se situează Germania, cu o cotă de 45%. Opinia generală este că mentalitatea ne-a transformat într-o ţară de proprietari şi că la înrădăcinarea acestei concepţii o influenţă semnificativă a avut-o regimul comunist.
Mai citeşte şi:
România are cele mai proaste condiţii de locuit din UE
România avea la jumătatea anului trecut un deficit de un milion de locuinţe, o cifră discutabilă într-o piaţă imobiliară gogonată până acum un an şi jumătate. În acest context a evoluat şi segmentul chiriilor, greu cuantificabil şi el, şi aceasta pentru că mulţi dintre cei care ofereau locuinţe spre închiriere nu încheiau contracte.
Câteva legi apărute în ultimii ani au reglementat piaţa chiriilor, dar probleme serioase încă există între proprietari şi chiriaşi în privinţa drepturilor şi a obligaţiilor care revin fiecăruia.
Foarte mulţi dintre cei care locuiesc astăzi cu chirie sunt tineri, iar cariera lor este la început sau în faza de trasare a unei direcţii profesionale definitive. Unii nu vor să se lege încă la cap cu un credit pe termen lung, alţii nu-şi permit acest „supliciu".
Oameni care riscă
De partea cealaltă, a proprietarilor, găsim oameni hotărâţi să aibă propria locuinţă, „a lor", indiferent de eforturi. Băncile care ofereau credite pentru cumpărarea de locuinţe n-au dus lipsă de clienţi nici înainte de „boom", nici după, când impulsul l-a reprezentat Programul „Prima Casă".