Cei mai liniştiţi din trei partide, adică liberalii, nu stau nici ei pe un pat de roze. Par a fi pe un val de creştere, dar la fel de bine pot intra şi într-o vrie cu valuri uriaşe.
În primul rând, ambiţiile de putere ale grupului Chiliman-Moisescu! Cei doi "vameşi" ai sectorului 1 sunt preocupaţi de menţinerea controlului asupra Primăriei Sectorului 1 al Capitalei şi, eventual, de câştigarea fără PSD a fotoliului lui Sorin Oprescu. Or, PNL nu poate ignora noua sa alianţă cu PSD. În PNL, de la conflictul între aspiraţii şi obligaţii poate veni o primă tensiune, dacă nu chiar o bătălie deschisă.
Dar un adevărat măcel liberal e pe cale să pornească de la conflictul din judeţul Hunedoara. Cel mai liberal judeţ al României este la un pas de a se face ţăndări. În ianuarie 2009, un viceprimar al Devei, Florin Oancea, liberal şi el, a spart majoritatea PNL din Consiliul Local al oraşului. Mişcarea a fost concepută pentru a trage preşul de sub picioarele celui care a fondat mişcarea liberală în judeţul Hunedoara. Hărţuiala a luat forme noi. Mircea Moloţ, preşedinte al Consiliului Judeţean, fost cândva secund al primarului Mircia Muntean, a început ofensiva pentru câştigarea preşedinţiei organizaţiei PNL a judeţului Hunedoara. În 2010, PNL avea deja în judeţul Hunedoara două aripi. Aripa Muntean, condusă de primarul Devei (simplu membru al liberalilor din judeţ, dar şi membru al Biroului Politic Naţional), sprijinită de o parte din liberali (dar mai ales de populaţia oraşului), şi aripa Moloţ, bine ancorată la Bucureşti, mai ales prin Dan Radu Ruşanu, şi blindată cu mulţi primari liberali din judeţ.
Conflictul avea să atingă cote greu de imaginat în a doua parte a lui 2010. Consilierii liberali rămaşi fideli primarului au fost propuşi spre excludere din PNL de preşedintele organizaţiei PNL Deva (fostul viceprimar Oancea) şi de preşedintele organizaţiei jud