De-a lungul istoriei, au existat civilizatii care au fost sterse de pe fata pamantului de cataclisme majore sau de foamete. Altele au disparut fara nicio explicatie, lasand doar mister in urma lor:
Olmecii
Olmecii au fost o civilizatie antica precolumbiana care a trait in regiunile joase, mlastinoase ale Golfului Mexic si in campiile tropicale din sudul si centrul Mexicului. Conform Top Tenz, primele semne ale acestei civilizatii dateaza din anul 1400 i.H. si se gasesc in orasul San Lorenzo, locul central al acestei civilizatii.
Ei erau maestri in constructii si au facut piramide de dimensiuni mari, monumente din piatra si cladiri pentru ceremonial. Au disparut in jurul anului 400 i.H. Cauza ar fi fost data de schimbarile climatice sau de activitatea vulcanica din zona. O alta teorie sustine ca olmecii ar fi fost invadati.
Nabateenii
Ei au fost o cultura semitica ce a locuit in Iordania, Canaan si Arabia, in jurul secolului 6 i.H. Nabateenii au construit orasul Petra, care era capitala lor. Petra era situat in inima Iordaniei.
Nabateenii aveau o pozitie geografica foarte buna, fiind un punct de oprire in comertul global. Pe acolo treceau cei care se ocupau cu vanzarea fildesului, condimentelor, metalelor pretioase, matasii si leacurilor pentru diferite boli. Din acest motiv, civilizatia nabateeana a fost influentata de Grecia elenistica, de romani, arabi si asirieni.
Spre deosebire de alte civilizatii din acea perioada, nabateenii nu aveau sclavi. La munca fizica participau toti membrii comunitatii.
In secolul 4 e.n., ei au parasit Petra fara vreun motiv intemeiat. Descoperirile arheologice dovedesc faptul ca si-au organizat aceasta plecare, fara a fi goniti de o alta civilizatie. O teorie este aceea ca ruta comerciala s-a mutat spre nord, ceea ce facea imposibila continuita