* Desi mai avem doar o saptamana pana in Martie, iarna se face ca nu pricepe, ba si mai rau, asmute asupra noastra un nou val de raceli si de gripe, pe care, dupa atata frig si zapada, nu le mai putem infrunta. Epuizat de lipsa de soare si vitamine, organismul a lasat garda jos si se pregateste de K.O. Ultima nadejde este tot la sistemul imunitar, de la care asteptam, inca o data, ajutor. Ajutor, da, dar ajutor fratesc, natural, iar nu liste lungi de medicamente, care sa ne ciuruie stomacul si buzunarul. Sfaturile pe care vi le oferim fac parte din experienta noastra comuna, tezaurizata in leacuri de sanatate, adunate in fiecare familie, de mame si de bunici. Daca au fost bune acum 100 de ani, de ce n-ar fi de folos si astazi? *
Apa fierbinte cu lamaie
Nici un cuvant legat de raceala si gripa nu ne vine mai des pe buze cand e vorba sa dam sfaturi de sanatate, decat vitamina C. Cum stranuta cineva sau tuseste, toata lumea il indeamna sa ia vitamina C. Mai ales iarna sau la trecerea dintre iarna si primavara ea este, cu adevarat, un remediu puternic. Pe vremea bunicii, cand vitamina C nu se vindea ca pastile, la farmacie, in perioadele bantuite de raceli si de gripe, se bea, preventiv, un litru de apa fierbinte pe zi, in care se adauga o lamaie stoarsa. Se bea in doua reprize, dimineata si dupa-amiaza, cu apa cat mai calda posibil. Ne pazeste de infectii, iar pe deasupra ne stimuleaza energetic mai tare ca o cafea.
Pentru ca drumul cel mai scurt ca vitamina C sa ajunga in corp este ingerarea ei cu un lichid, in afara de apa fierbinte, se recomanda si ceaiurile de maces, catina si soc, indulcite cu putina miere. Beti rar, inghititura de inghititura, lasand plantele si lamaia sa-si faca efectul.
Fructe si legume cu vitamina C
In lunile friguroase de iarna, mancati in fiecare zi doua portocale sau mandarine sau grepfruit.