Lucrările de retehnologizare au demarat în 2007, contractul fiind finanţat în proporţie de 75 la sută de Banca Mondială, restul fiind suportat de Hidroelectrica
Centrala Hidroelectrică Lotru - Ciunget a fost repusă ieri în funcţiune, după o retehnologizare începută în anul 2007, a anunţat ieri compania Hidroelectrica, precizând că recepţia lucrărilor s-a realizat în prezenţa ministrului Economiei Comerţului şi Mediului de Afaceri, Ion Ariton, a unor oficiali din cadrul administraţiei centrale şi locale şi a reprezentanţilor beneficiarului şi executanţilor.
Amenajarea hidroenergetică Lotru este considerată cea mai complexă amenajare de acest tip din România şi este situată pe cursul superior şi mijlociu al râului Lotru, construcţiile ei având o largă răspândire teritorială.
Hidrocentrala Lotru - Ciunget a fost pusă în funcţiune în anul 1972 şi este echipată cu 3 hidroagregate cu turbine tip Pelton şi o putere instalată de câte 170 MW fiecare. Până în anul 2009 hidrocentrala a produs peste 26.000.000 MWh pentru Sistemul Energetic Naţional, cele trei hidroagregate cumulând peste 500.000 ore de funcţionare.
Lucrarea de retehnologizare a echipamentelor din hidrocentrala Lotru - Ciunget a avut loc în perioada 2007 - 2011, având ca executant principal consorţiul Voith - Siemens Austria (actualmente Voith Hydro). Contractul a fost finanţat prin Banca Mondială printr-un credit care a acoperit aproximativ 75% din valoarea lucrărilor, diferenţa fiind suportată de Hidroelectrica din surse proprii.
Principalele lucrări cuprinse în proiectul de retehnologizare au vizat modernizarea echipamentelor aferente celor trei hidroagregate (turbinele hidraulice, generatoarele electrice, instalaţiile de admisie a apei în turbine, transformatoare şi staţii electrice).
La finalizarea proiectului au fost atinse principalele obiective propuse, respectiv