Fosta moderatoare de televiziune Teo Trandafir, pe care specialiştii de la clinica AKH Viena au operat-o joi, se află în secţia de Anestezie Terapie Intensivă a clinicii şi este atent monitorizată de către chirurgi.
„În pancreas şi în jurul lui se formează nişte zone care acumulează lichid, deoarece glanda pancreatică, practic, se rupe.Acest lichid produce necroze ale ţesutului peripancreatic, care se infectează. Se formează, astfel, nişte abcese intra-abdominale care dau febră, frisoane, lipsa poftei de mâncare, o stare septică. În unele cazuri, necrozele se rezolvă laparoscopic, însă, din cauză că nu sunt uşor de abordat, uneori, necesită chirurgie clasică.Operaţia se numeşte necrectomie şi constă în eliberarea zonelor necrozate. Prof. Gnant nu poate fi foarte optimist, pentru că necrozele au «vârste» diferite, în sensul că nu se maturizează şi nu se infectează toate în acelaşi timp.Tocmai de aceea i-au făcut lavaj şi drenaj. Practic, pe tuburile de dren se mai pot elibera ţesuturi necrozate, însă, adesea, e nevoie de o a doua operaţie pentru a se scoate necrozele formate", a explicat prof. Beuran, pentru Click.
Din aceeaşi sursă: pancreatita produce o serie de alte complicaţii.
„În această boală este alterată serios secreţia enzimelor pancreatice şi a hormonilor. Prin urmare, un pacient cu această afecţiune poate deveni diabetic sau va putea avea probleme cu digestia. Prin urmare, va depinde tot restul vieţii de nişte pastile care conţin enzime pancreatice. De asemenea, baza alimentaţiei va fi mâncarea fiartă", a mai spus prof. Beuran, pentru Click.
Recuperare lungă
După ce a trecut printr-o operaţie care a durat aproape 10 ore, Teo Trandafir şi-a revenit, iar acum se află sub stricta supraveghere a doi reputaţi profesori vienezi, un chirurg şi un anestezist. Teo este, în continuare, în Terapie Intensivă. Va mai fi monitorizată