Parintele Calistrat de la Manastirea VladiceniMotto: "Pe cel ce clevetea în ascuns pe vecinul sau, pe acela l-am izgonit!" (Ps. 100,6)
Sfânta Traditie crestin-ortodoxa ne învata faptul deosebit de important ca postirea presupune nu numai înfrânarea de la bucatele "de frupt" (toate cele de origine animala) si hranirea trupului cu mâncare de origine vegetala, ci si, în egala masura, înfrânarea de la toate pacatele numite în literatura ascetica "subtiri", adica de la toate vorbele si gândurile rele. Sfintii Apostoli marturisesc despre auz ca este calea prin care credinta intra în inima: "Mergând vestiti Evanghelia la toata faptura" (Marcu 16.15) sau "mergând învatati toate neamurile" (Matei 28.19). De altfel, toti Sfintii Parinti, ucenici vrednici si credinciosi ai Apostolilor, ne atrag atentia ca, ori de câte ori vorbim, rostim cuvinte, trebuie sa avem grija ca grairea noastra sa aduca un folos prin zidirea sufletelor celor ce ne asculta vorbind. "Doamne, la cine ne vom duce? Tu ai cuvintele vietii celei vesnice" (Ioan 6.68), marturiseste Sfântul Apostol Petru în numele tuturor celorlalti Apostoli. Si aceasta deoarece pentru toate cuvintele rostite vom da seama! "Când postiti, sa nu fiti tristi ca fatarnicii!" (Matei 6.16); "vorba voastra sa fie: ce este da, da, iar ce este nu, nu!" (II Corinteni 1.17). Fiecare dintre noi poate recunoaste faptul ca, atunci când am înmultit vorbele în diferite discutii si dialoguri ocazionale, am resimtit interior aceasta ca pe un gol sufletesc, semn al racirii inimii si al tulburarii mintii, adica al risipirii harului si pierderii linistii. Nu ne este bine sa vorbim mult si fara rost, întrucât "din prisosul inimii graieste gura" (Matei 12.34).
Pe vremea când uceniceau înca în preajma Mântuitorului ca niste învatacei neiscusiti si nu îndeajuns de pregatiti, Sfintii Apostoli au avut parte de o lectie a masurarii v