Acestea au apărut ca o necesitate pentru developeri pentru a testa creaţii
Cu timpul au devenit cea mai uşoară cale pentru gameri de a se bucura jocuri
Cheat-urile sau mai pe româneşte trişările în jocurile video au apărut cam odată cu jocurile. Coduri, pachete de coduri, trainere toate au apărut chiar din minţile şi din "mâinile" creatorilor de jocuri. Create cu scopuri utile pentru testerii de jocuri, ce nu au tot timpul din lume pentru a parcurge toţi paşii într-un joc, pentru a trece peste anumite etape, pentru a testa abilităţile şi caracteristicile "personajelor", "vehiculelor" sau "obiectelor" din jocuri. Imaginaţi-vă un joc de genul Need for Speed, unde maşinile trebuie cumpărate, la fel anumite componente ale acestora: anvelope, sisteme turbo, frâne etc. Pentru a le achiziţiona ai nevoie de un anumit număr de credite. În mod normal creditele se obţin în urma curselor câştigate în joc. Normal că un tester nu va avea timp şi nu va fi dispus să urmeze paşii normali. Aşa că s-au creat coduri sau trainere pentru a înlesni obţinerea instant a unui anumit număr de credite pentru a le putea cumpăra sau pentru a stabili valoarea maşinilor sau accesoriilor la 0 credite.
Pe scurt cheat-urile sunt metode non-standard pentru a crea avantaje care nu se încadrează în traseul normal "desenat" de creatorii de jocuri. Acestea pot înlesni obţinerea unor elemente care necesită anumite eforturi, uneori poate prea mari şi chinuitoare, mult mai simplu. De asemenea, pot acţiona o serie de efecte care pot aduce gamerul în avantaj.
Nu toate trişările sunt "ilegale" şi lipsite de onoare
Nu mai sunt la vârsta la care să am răbdarea de a învăţa toate ascunsurile unui joc, aşa că îmi place să spun că sunt şi trişări permise. Nu o spun, totuşi, neîntemeiat. Uneori, în anumite jocuri, nu în toate, cheat-urile apar în joc sub formă de secrete