Pentru că Regina și jocul de șah au făcut ceva vâlvă în ultima perioadă în mass-media autohtonă, nu e lipsită de interes o scurtă incursiune în istoria acestui joc milenar. Și doar apoi făcute comparațiile cu ceea ce se întâmplă acum în politica autohtonă. Și în Scandalul Vămilor.
De la chaturanga la Șahul Reginei
O primă variantă a șahului este considerată a fi ”chaturanga” (”patru divizii” în sanscrită), apărută în timpul Imperiului Gupta, în India. Cele ”patru divizii” erau cele de infanterie, cavalerie, elefanți și care de luptă. Echivalentul pionilor, cailor, nebunilor și turnurilor din actualul joc de șah. Chatrang (și mai apoi shatranj) este atestat documentar însă în secolul al VI-lea, în Persia, maurii fiind cei care l-au adus și pe Bătrânul Continent (mai întâi în Peninsula Iberică și de aici mai departe pe întreg continentul).
În Europa, regulile jocului se schimbă treptat, la forma actuală ajungându-se în jurul secolelor XIV-XV. Cea mai importantă modificare este apariția reginei, cea mai puternică piesă de pe tablă, care însumează puterile (mutările) turei și nebunului. Motiv pentru care, variantei moderne de șah i se mai spune și Șahul Reginei.
Un prim amănunt simbolic, care merită subliniat: cu toată frumusețea lor, regulile șahului modern sunt reguli medievale, specifice relațiilor de tip feudal (reguli pe care jocul le copiază). Scandalul Vămilor, modul de organizare al rețelei mai exact, reprezintă astfel, simbolic, stadiul în care se află statul român (cu altă ocazie am arătat că și modul de organizare al partidelor politice autohtone se raportează la aceleași reguli, cu vasali și seniori, în care vasalul își prezintă omagiile seniorului, îi plătește tributul și primește, în schimb, protecția, la nevoie protecția armată, din partea acestuia).
Sacrificarea reginei
Datorită importanței sale, mult timp specialiștii ș