* Primele semne * Primul ajutor *
Pentru majoritatea victimelor infarctului, accidentul vine ca un trasnet din cer. Cine nu isi pierde brusc cunostinta simte un junghi puternic in piept, senzatie de sufocare, transpiratie brusca, frica de moarte, ameteli, inconstienta. Conform ultimelor statistici, o treime din victimele infarctului mor. In ciuda faptului ca rata deceselor a scazut in ultimul timp, datorita ingrijirilor medicale de urgenta, infarctul ramane cea mai frecventa cauza de deces in tarile europene industrializate.
Ceea ce ucide intr-o secunda se dezvolta in ani. Sub influenta unor factori de risc, printre care prezenta crescuta a grasimilor in sange, hipertensiune, grasime in exces in zona abdominala, stres si lipsa miscarii, vasele de sange si arterele coronariene se ingusteaza. Cata vreme 30-40% din spatiul lor poate fi penetrat de sange, nu sunt practic probleme. Dar cel mai mic inconfort poate sa duca la un deznodamant fatal. De pilda, o cina foarte imbelsugata. Dupa masa, sangele stagneaza in zona abdominala, inima trebuie sa pompeze mai tare, si astfel se produce infarctul. Un conglomerat format din colesterol si depuneri de calciu blocheaza vasul de sange si tesutul muscular din dosul blocajului moare. Numai atunci cand medicii reusesc, cu ajutorul unui defibrilator, sa reporneasca cordul, salvarea este posibila.
In ce priveste cauzele grave ale infarctului, medicii sunt unanim de acord: fumatul si stresul sunt cei doi dusmani de temut ai inimii. Din pacate, majoritatea oamenilor nu constientizeaza aceste pericole, iar cei care le cunosc, totusi, le minimalizeaza. Semne discrete, precum o senzatie de lipsa de aer sau mici intepaturi in inima la efort, sunt trecute cu vederea, puse pe seama oboselii. Cand infarctul se produce fara semne de avertisment, mai mult ca sigur ca victima nu a stiut sa le observe, afirma specialistii. M