Experţii rămân prudenţi atunci când e vorba să estimeze avuţia liderului libian. Ei cred că nu există aproape nici o diferenţă între ce aparţine statului şi ce aparţine clanului Gaddafi.
Potrivit ziarului britanic The Telegraph, dictatorul şi familia sa ar deţine 23 de miliarde de euro lichidităţi, în afară de reşedinţele şi imobilele achiziţionate, mai ales la Londra, de către fiii lui Gaddafi. Parchetul de la Paris ar fi deschis vineri după amiaza, scrie şi Le Figaro, o anchetă pentru a localiza eventualele bunuri din Franţa ale familiei conducătoare libiene.
Averea sa totală s-ar ridica la 120 de miliarde de dolari (87 de miliarde de euro), adunaţi în treizeci de ani, afirmă Hosni Abidi, director al Centrului de Studii şi Cercetări asupra Lumii Arabe. “Această cifră a fost calculată de diplomaţii americani şi apare în documentele dezvăluite de WikiLeaks.” Ea corespunde unei treimi din cei 450 de miliarde de dolari, câştig din exportul de petrol şi gaze exportate de Libia din anii 1980 până azi. O treime care a dispărut în mod misterios din statisticile oficiale ale statului.
“Marea întrebare pe care toată lumea o pune este care e graniţa dintre banii privaţi şi cei ai statului”, se întreabă Abidi. “Chiar şi societăţile care beneficiază de plasamente ale Fondului Suveran Libian (LIA) nu ştiu dacă e vorba de investiţii ale Libiei sau ale lui Gaddafi.” Extrem de opac, LIA ar gestiona, potrivit declaraţiilor directorului său făcute ambasadorului american la Tripoli (citate de WikiLeaks) 32 de miliarde de dolari cash; câte 400-500 de milioane în fiecare bancă americană.
De altfel, Washington a făcut apel vineri la vigilenţă în ceea ce priveşte bunurile libiene.
Finanţele personale ale lui Gaddafi şi ale clanului său rămân atât de obscure încât e nevoie de prudenţă. “E foarte greu de estimat averea lui Gaddafi, cu aproximaţie mică sau mare