Bilanţul seismului produs marţi în Christchurch, în Noua Zeelandă, a ajuns la 145 de morţi, a anunţat sâmbătă poliţia, care şi-a exprimat "marea îngrijorare" pentru 200 de persoane dispărute, relatează AFP.
Poliţia a reevaluat bilanţul cutremurului cu magnitudinea de 6,3, care s-a produs marţi, şi a anunţat 145 de morţi şi 200 de dispăruţi.
Ar putea ca aceasta să fie "cea mai gravă tragedie" din istoria ţării, a declarat premierul John Key, venit să se întâlnească cu rudele victimelor şi ale persoanelor dispărute.
"Rudele se tem de ce este mai rău dar încă mai este o urmă de speranţă", a declarat Key.
Premierul a anunţat că două minute de reculegere vor fi respectate marţi în memoria victimelor, la exact o săptămână de la catastrofă.
Serviciile de salvare, care nu au scos niciun supravieţuitor de sub dărâmături de miercuri, la o zi de la cutremur, şi-au pierdut speranţa că vor mai găsi persoane în viaţă.
"Numărul persoanelor dispărute pentru care suntem foarte îngrijoraţi a depăşit în prezent 200", a declarat presei Dave Cliff, şeful poliţiei districtului.
Amploarea pagubelor este atât de mare, încât o treime dintre clădirile din centru trebuie demolate şi reconstruite.
"Am strâns date în ultimele zile şi se pare că aproximativ o treime dintre imobile (sunt grav avariate)", a declarat Jason Ingham, inginer în cadrul Universităţii din Auckland, citat de postul de televiziune TVNZ.
Centrul oraşului riscă să fie închis câteva luni, a adăugat Gerry Brownlee, ministrul care se ocupă de reconstrucţie.
Dacă alimentarea cu energie electrică a fost restabilită în majoritatea cartierelor, majoritatea celor 390.000 de locuitori încă nu au apă curentă şi sunt aprovizionaţi de cisterne.
Peste 62.000 de locuinţe sunt private de apă şi 100.000 nu mai