Anul 2011 a început pe o notă optimistă, dacă analizăm datele privind execuţia bugetară la finele lunii ianuarie, publicate de Ministerul Finanţelor Publice (MFP). Primul semn bun este faptul că veniturile la buget cresc cu 3,6%, în timp ce cheltuielile scad cu 2,1%. Totuşi, nu trebuie să uităm că datoria guvernului a crescut în mare parte din cauza acumulării datoriei pe termen scurt, astfel încât cheltuielile cu dobânzile au crescut cu o treime faţă de prima lună din 2010. Sursa: OCTAVIAN COCOLOŞ
La finele lunii ianuarie, bugetul României a avut un excedent de 819,3 milioane lei, echivalent cu 0,15% din produsul intern brut (PIB).
Tendinţa de creştere a veniturilor mai accentuată decât a creşterii cheltuielilor, înregistrată în ultimele cinci luni ale anului trecut, continuă în acest an.
Astfel, dacă în ianuarie 2011 veniturile au crescut, iar cheltuielile au scăzut, cu un an în urmă situaţia era mai dificilă: venituri cu 6,8% mai mici şi cheltuieli cu 4,6% mai mari.
În prima lună din acest an, au crescut foarte mult încasările din TVA, cu 28,3%, faţă de ianuarie 2010, până la 4,08 miliarde lei.
Veniturile din această taxă au reprezentat peste un sfert din banii bugetului, conform datelor publicate de MFP.
Totodată, sumele primite de la UE în contul plăţilor efectuate au crescut cu aproaope 125%, ajungând la aproape 288 milioane lei. Din impozite şi taxe pe proprietate vistieria statului a încasat 245,6 milioane lei, în creştere cu 1,8% faţă de ianuarie 2010.
Mai puţini bani pentru asistenţa socială
Efectele crizei asupra mediului de afaceri se reflectă în scăderea cu circa o treime a încasărilor din impozitul pe profit, care s-au cifrat la 944 milioane lei.
Şi veniturile din accize s-au redus cu 13,9%, ajungând la 1,16 miliarde lei.
În ceea ce priveşte cheltuielile, st