Clătite cu umplutură de sarmale, clătite cu zacuscă, clătite cu spanac şi ciuperci, dar şi tradiţionalele clătite cu gemuri de casă au fost vedetele evenimentului săsesc, „Fasching" sau „Caravana Clătitelor", de la Prejmer.
VEDEŢI AICI MAI MULTE IMAGINI!
Dis-de-dimineaţă flăcăii şi-au pregătit veşmintele de bal mascat şi au pornit în alai prin sat pentru a împărţii clătite. Cei mai ingenioşi dintre ei s-au costumat în bebeluşi, acordeonişti, mirese sau soldaţi, şi s-au urcat în căruţele „utilate" cu sobe pentru a pregăti clătite delicioase pentru cea de-a VII-a ediţie a evenimentului. „Suntem piraţii care fac cele mai bune clătite. Am făcut zeci de clătite şi sper ca oamenii să se bucure pe măsură de eveniment", a spus Victor Ursache, de 21 de ani, student.
Participanţii au încins hore de bucurie şi i-au amuzat copios pe turiştii sosiţi din toate colţurile ţării pentru a se bucura de cel mai important eveniment din Prejmer. Zgomotoşi şi puşi pe şotii, mascaţii au pornit apoi prin sat să împartă clătite în schimbul ingredientelor pentru gogoşi şi a unor sume modice, pentru Balul Mascat de seara. Se spune că zgomotul produs de flăcăi alungă spiritele rele şi vremea geroasă şi are rolul de a „grăbi" primăvara. „Eu sunt Hitler şi am grijă de caravană să nu fie prădată de hoţi", ne-a spus Vlad Marincea, 17 ani, elev.
Clătite în copac
În timp ce flăcăii au colindat satul pentru a oferi clătite, un concurs de preparare a clătitelor le-a adunat pe gospodine la „duelul clătitelor". Cele mai ingenioase dintre ele au pregătit clătite cu morcovi, zacuscă sau „clătite în copac".
„Clătitele braşovene sunt o invenţie de-ale mele. Sunt umplute cu compoziţie de sarmale şi sunt delicioase. Clătitele din copac sunt mere trase în aluat de clătite, date prin zahăr pudră şi scorţişoară. De asemenea, nu lipsesc clătilele din căruţă, cu brânză