„Contribuie la armonia socială?“ este cea mai importantă întrebare la care investitorii ar trebui să găsească un răspuns când investesc în China, potrivit lui David Cui, reprezentantul Bank of America - Merrill Lynch.
Într-un scurt articol de săptămâna aceasta el a scris că „în 19 februarie, la ceremonia de deschidere a noii sesiuni de studii la Școala de Partid a Comitetului Central al Patridului Comunist Chinez, președintele Hu a menționat că guvernul ar trebui să facă tot ce îi stă în putință pentru a asigura armonia socială. Pentru noi se pare că conceptul de «societate armonioasă» a revenit și suspectăm că ceea ce se întâmplă în Orientul Mijlociu a jucat un rol important în această decizie. În opinia noastră, în viitorul apropiat, politicile guvernului vor fi conduse în principal de impactul pe care îl vor avea acestea“.
Ce înseamnă acest lucru în practică? David Cui identifică câteva idei interesante. Prima este aceea că China va deveni mult mai agresivă în ceea ce privește inflația alimentară - nu neapărat prin controlul prețurilor, care nu funcționează, dar prin acordarea mai multor subvenții către fermieri, pentru a mări oferta. Pe de altă parte vor apărea probleme și mai serioasă în ceea ce privește prețul proprietăților, care este posibil să conducă la scăderi puternice în unele locuri.
De asemenea, noi creșteri ale salariului minim, ar putea să urmeze.
În afara sferei prețurilor, lucruri precum siguranța alimentară și pensii mai stabile vor fi de asemenea o prioritate. Iar în ceea ce privește companiile afectate, lucrurile sunt interesante:
„O altă problemă în ceea ce privește diferența dintre venituri în China este aceea a salariilor mari ce sunt plătite în sectoarele cu monopol – profitabilitatea lor nu este de multe ori atinsă printr-un management mai bun sau strategii mai eficiente, ci prin protecția guvernamentală c