Judecatorul Lidia Barac, secretar de stat în Ministerul Justiţiei, a emis ordinul pentru aprobarea normelor privind tarifele de onorarii pentru serviciile prestate de notarii publici, care prevede reducerea substanţială a onorariilor ce pot fi încasate de notarii publici în tranzacţiile imobiliare, dar şi în operaţiuni mai mici, cum ar fi, de exemplu, un specimen de semnătură.
Una dintre cele mai importante modificări, în sprijinul cetăţeanului, este reprezentată de stabilirea tarifului fix de 100 de lei la autentificarea actelor de refinanţare a unui credit, spre deosebire de onorariile prevăzute până la aplicarea acestui ordin, care puteau ajunge la câteva mii de lei, în funcţie de valoarea creditului refinanţat.
Ordinul cu pricina a fost emis ca urmare a trei hotărâri ale Consiliului Uniunii Naţionale a Notarilor Publici, aprobate de Ministerul Justiţiei, şi a fost publicat recent în Monitorul Oficial. Uniunea a salutat aplicarea ordinului, susţinând că este o reglementare benefică, de natură să adapteze activitatea notarilor la cerinţele şi schimbările care au avut loc în piaţa din România în ultimii doi ani.
Reducere de 90% a onorariilor notarilor în contractele de vânzare-cumpărare a unui imobil
Cea mai importantă modificare adusă de acest nou ordin este o reducere substanţială a onorariilor notarilor pentru autentificarea actelor necesare unui contract de refinanţare a unui credit. Tariful impus în prezent este de 100 de lei, în timp ce, potrivit vechiului ordin după care notarii îşi calculau tarifele, costurile pentru autentificarea unui asemenea contract ajungeau la cateva milioane de lei vechi sau chiar mai mult, funcţie de valoarea creditului refinanţat.
În ceea ce priveşte contractele de vânzare-cumpărare sau actele de constituire a altor drepturi reale care au ca obiect bunuri imobile, tarifele se stabilesc în felul următor: