Este criza alimentară la nivel global o problemă reală? Analistul de mediu, Prof. Lester Brown, avertizează că preţurile alimentelor vor creşte din cauza unor factori precum schimbările climatice, creşterea populaţiei, deficitul de apă şi eroziunea solului.
"Dacă, în anii trecuţi, vremea a fost cea care a cauzat o explozie a preţurilor alimentelor, acum avem vinovaţi de ambele părţi ale ecuaţiei. Pe de o parte, vinovaţii sunt creşterea populaţiei, creşterea afluenţei şi utilizarea de cereale pentru combustibilul auto. Iar, pe de altă parte, eroziunea solului, epuizarea straturilor acvifere, schimbările climatice - valuri de căldură ce duc la ofilirea culturilor şi topirea gheţarilor de munte. Aceste tendinţe legate de climă par să ia o taxă mult mai mare în viitor ", afirmă Brown în The Great Food Crisis of 2011.
Fondatorul Institutului de Politică Planetară din Washington a monitorizat efectele dezvoltării nesustenabile şi potenţialele consecinţe ale acestora. Lester Brown avertizează că am intrat într-o perioadă de risc în care cererea depăşeşte randamentul durabil al sistemelor naturale. Analistul american susţine că primele semne de declin economic au început să apară în mediul înconjurător.
Potrivit unui raport al Organizaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) din cadrul ONU, preţurile alimentelor au ajuns la un nou nivel-record în prima lună a acestui an. Scumpirea alimentelor de bază - cu majorări semnificative de preţuri la grâu, zahăr, carne şi produse lactate - a dus lumea în pragul izbucnirii unei noi crize alimentare, avertizează analiştii.
Ce este criza alimentară?
Criza alimentară este atunci când producţia de alimente este umflată prin utilizarea nedurabilă a apei şi a solului, explică Lester Brown. Apa este cea care ar trebui să ne îngrijoreze acum, susţine ecologistul american, argumentând că Banca Mondială s