În prezent, sumele plătite la fondurile de pensii facultative sunt numai parțial deductibile. CSSPP face lobby ca acestea să fie deductibile total, în limitele stabilite de legislație.
De la începutul acestui an, sumele virate în conturile de pensii private facultative sunt deductibile de la plata contribuțiilor de asigurări sociale de stat și a celor de accidente de muncă și boli profesionale. Anterior, acestea erau deductibile numai de la plata impozitului pe venit pentru angajați, respectiv pe profit pentru cele achitate de angajatori. Deductibilitățile se acordă în limita a 800 de euro pe an – 400 de euro și aceeași sumă pentru firme.
Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) face demersuri pe lângă autorități ca sumele plătite în conturile de pensii private facultative să fie scutite și de la plata tuturor celorlalte taxe la stat.
Impact bugetar nesemnificativ
„Impactul financiar este minor. Noi am făcut o estimare și se ajunge la o reducere a veniturilor din contribuții pentru bugetul de asigurări sociale de stat de 3,2 milioane de lei“, declară președintele CSSPP, Mircea Oancea. Suma menționată echivalează cu 0,0067% din veniturile la acest buget. Estimarea CSSPP este valabilă pentru acest an și a fost efectuată luând în calcul circa 250.000 de participanți la fondurile de pensii private facultative, care au un salariu mediu brut de 2.022 de lei, aplicând deductibilitatea totală în limita a 400 de euro pentru angajat, respectiv angajator.
Comisia speră ca modificarea legislației să fie votată odată cu aprobarea Ordonanței de urgență nr. 117/2010 pentru modificarea Codului fiscal de către parlamentari, în cel mult o lună. „Dacă nu se va întâmpla acest lucru, revenim în acest an cu inițiativa“, adaugă Oancea. Dacă deductibilitatea totală va fi obținută va însemna că sumele de până la 400 de euro plătite într