* "Romarm Braşov", cu exporturi de muniţie şi arme pentru infanterie de 10 milioane de dolari în 2010, se restructurează în noul context internaţional ca să câştige noi pieţe
* "Romarm Moreni", producător de vehicule blindate, ţinteşte afaceri în Nigeria, cel mai mare producător de petrol din Africa
Mişcările din lumea arabă, care au afectat în ultima vreme nordul Africii şi Orientul Mijlociu, ar putea să des-chidă noi oportunităţi de afaceri pentru companiile noastre producătoare de armament.
Indus-tria naţională de armament urmează să intre, anul acesta, într-un amplu proces de restructurare, iar filialele companiei de stat producătoare de armament "Romarm" au început deja să tatoneze noile pieţe.
Două exemple în acest sens sunt filialele Romarm de la Braşov, "Carfil" SA, şi Uzina Mecanică Moreni. Compania braşoveană "Carfil" SA, care a exportat în 2010 armament şi muniţie în valoare de 10 milioane dolari, vrea să-şi separe, în perioada următoare, producţia civilă care îi produce pierderi, de cea militară, ca să acceadă la noile licitaţii internaţionale care se prefigurează în contextul deosebit de tensionat de la nivel mondial. Acţionarii Carfil SA (n.r. - reprezentanţii Ministerului Economiei, respectiv Romarm) au decis, pe 13 ianuarie, să înceapă procesul de înfiinţare a unei noi societăţi comerciale pe structura activelor de producţie militară din cadrul societăţii, prin metoda divizării parţiale.
Dan Tache, directorul general al Carfil SA, ne-a declarat: "Prin divizarea parţială a societăţii urmărim să separăm partea de producţie militară, prin care rulăm afaceri de milioane de euro, de cea a producţiei civile. Proiectul presupune separarea unei turnătorii care ne produce pierderi de 1 milion de RON şi din cauza căreia nu reuşim să luăm credite sau să participăm la noi licitaţii internaţionale".
"Reorganizarea se va face