Diabetul zaharat, hipoglicemia, intoleranţa la glucoză şi sindromul metabolic sunt câteva dintre afecţiunele provocate de o dietă bogată în produse cu o încărcătură glicemică ridicată
Indicele glicemic al alimentelor joacă un rol esenţial mai ales atunci când dorim să scăpăm de kilogramele în plus. Medicii nutriţionişti spun că persoanele care vor să slăbească trebuie să ţină cont de încărcătura glicemică a produselor.
În plus, specialiştii precizează că alimentele cu un indice glicemic crescut ne pun şi sănătatea în pericol.
Diabetul zaharat de tip 1, diabetul zaharat de tip 2, hipoglicemia, intoleranţa la glucoză, epuizarea insulinei din organism şi sindromul metabolic sunt câteva dintre afecţiunele provocate de alimentele cu un indice glicemic ridicat. "Indicele glicemic reprezintă baza fiziologică a ierarhizării alimentelor în funcţie de efectul lor asupra glicemiei. Indexul glicemic indică acţiunea alimentului asupra pancreasului. Astfel, cu cât un indice glicemic este mai mare, cu atât acel aliment va forţa pancreasul să producă o cantitate mai mare de insulină, iar sănătatea este periclitată", precizează prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.
Potrivit nutriţioniştilor, alimentele cu index glicemic ridicat determină creşterea bruscă a glicemiei care, la rândul ei, produce tulburări ale nivelului de insulină, a poftei de mâncare şi a capacităţii organismului de a depozita grăsimile.
Un gram de glucideconţine 4 kilocalorii
Caisele uscate şi smochinele uscate trebuie mâncate cu moderaţie, deoarece aceste fructe au o încărcătură glicemică ridicată. Păstârnacul fiert, cartofii fierţi, orezul, pâinea albă, produsele de patiserie, dulciurile din glucoză, biscuiţii, stafidele, chips-urile din porumb, băuturile carbogazoase, berea şi pastele sunt alimente care trebuie mâncate cu moderaţie, d